Samme hva du tror du er, er du alltid mye mer enn det

4. November 2015

Arkiv, Egenutvikling

Trine Åldstedt,
Tenk deg et torv. Torvet ligger i en levende by med folk som er travle og har skjønt de må ta tak selv og jobbe for å ha det livet de ønsker seg. De har lært seg til å være litt grådig på tiden sin, og at de må ha en plan og samle fokuset sitt for å få til det de ønsker. De vet hvem de er, hvor de skal, hva de vil og hva som vil gjøre dem lykkeligere.

Når de kommer til torvet i byen, ligger alt dette inni dem og former hvordan de møter muligheter og forventninger. De ser etter det de vil trenger, vet hva de vil hente med seg, og deltar der de får behovene dekket.

Torvet i byen er litt “tomt”. Det er tilbud og folk der, men utvalget er stusselig. Det er mye likt i bodene, beholdningen er utplukket, og tilbyderne er få og ganske ensformige. Bygningene og gatene som omgir torvet er kantete og harde.

 

Kunne dette vært deg, bortsett fra beskrivelsen av torvet og byen?

Grunnholdningen vår, hva og hvordan vi tenker om ting, planene vi har lagt og målene vi jobber for, ligger som en maskin inni oss driver oss. Den påvirker hva vi bringer inn og  hva vi etterlater oss. Når grunnholdningen er justert for ensporet, kjennes den tung og vond.

 

På min ferd med å hjelpe folk til å få det bedre og mer godt inni seg, er det mange som preges av nettopp dette. Hverdagsmaskinen er så presset, ansvaret så stritt, kravene så mange og rammene så kantete og harde, at strikken på innsiden er overstrukket eller slitt helt av.

Når de kommer til meg er det med håp om at det er mulig å få  hjelp til å fylle opp noe av lengselen de bærer i seg. Lengselen etter en hverdag med plass til dem og som har mer utveksling av glede, latter og gode følelser.

Og selvsagt er det det. Mennesket er den mest avanserte skapningen vi vet om. Og likevel er det sånn at det er mer vi ikke vet om mennesket enn vi vet. Det er klart at det finnes både håp og muligheter!

Det er flere veier til Rom. Når vi har kjørt oss inn i en form som ikke fungerer, må vi gjøre noe annet. Om vi fortsetter å gjøre det vi alltid har gjort, får vi det vi alltid har fått. Det er ganske logisk. Likevel er det mange som fortsetter å gjøre det samme, igjen og igjen, og håper på et bedre resultat. De tenker de bare ikke har gjort det nøye nok eller lenge nok eller riktig nok, og så biter de tennene sammen og prøver igjen..

 

Det er temmelig idiotisk egentlig, når vi ser det sånn. Men hva gjør vi da, når noen har sagt at det er dette som trengs og slik det skal gjøres?

Sannheten er at det er like mange måter og veier som det er oss. Du og jeg og vi. Om noe ikke fungerer for deg, fortsett å justere til du får det til. Du er universets mest avanserte skapning. Det er mer du ikke vet om deg enn du vet. Akkurat som det også er det for naboen, kollegaen, partneren din, familien, venner. Tenk deg for en mulighet!

Det første du kan legge til i grunnholdningen din med en eneste gang er: Jeg gir meg aldri!  Hvor klart, bestemt og tydelig kan du si det? Bra!

NLP, Trine Åldstedt,

Tilbake til torvet. I byen er det et kjempepotensial.
Husene er fulle av folk. Vanlige folk som deg og meg. Folk med kunnskap, lærdom, liv, ønsker, ferdigheter, historier.
Hver av dem vet noe.
Litt om seg selv, litt om livet, litt om ferdigheter, litt om hva som er bra og ikke.

Vet du hva som skjer når to hoder forener sine krefter? To hoder blir mer enn dobbelt så mye. Det settes i gang en kjedereaksjon av ideer og bevegelse, – i tankene, i følelsene, i det vi fokuserer på. Kan du tenke deg hva som skjer når fem eller 10 hoder samler seg? Vi blir superhjerner!

 

Men inni husene og inni oss sitter de aller fleste og føler seg så langt fra en superhjerne som det er mulig. ”Det er ikke noe spesielt med meg, jeg har da ikke noe å by på eller bidra med. Æsj, det er bare vanlig og kjedelig det jeg vet. Nei, det er best jeg holder inne med det her”. Lyder kjent?

Det er avgjørende for deg personlig at samfunnet vårt er rikt. Et torv som bugner og fyller deg med inspirasjon og har det du trenger. Det oppnår vi aller best og raskest når vi legger til noe annet viktig i grunnholdningen vår. To gode spørsmål:

 

Hva er det AV meg i dette?

Hva er det FOR meg i dette?

 

I akkurat den rekkefølgen. Hva har jeg bydd på, gitt av meg selv, puttet inn i potten? Hva er jeg god på, hva har jeg til overs av? Og så GI det eller GJØRE det.

Først deretter kan vi stille det andre spørsmålet. Og hva skjer? For det første vil du la deg overraske over hvor trengt og ønsket dine bidrag er. Og for det andre vil du overveldes over hvor mye du selv kan ta med deg ut og tilbake.

 

Du er unik, og det du har er bra nok! Den ene setningen eller den ene handlingen, det ene smilet eller den ene hjelpende hånden fra deg, skaper ringvirkninger i den som mottar. Tro meg! Noen ganger små, andre ganger STORE, men garantert ringvirkninger!

Når du byr på og deler, bidrar og gjør, skapes et torv som bugner.

”Dette høres bra ut og stemmer sikkert, men jeg vet ikke hvordan jeg gjør det?” sier du nå?

Legg du følgende inn i grunnholdningen din: Gjør det enkelt!

 

Det enkle ER det beste. Når folk er i nød, er noe av det sterkeste vi kan by på ører som lytter og øyne som støtter og forstår. Når noen har mistet smilet sitt, gi dem ditt. Vi trenger at vi bryr oss. En kopp kaffe, litt pustetid sammen. En god historie, noe godt å tenke på. Enkelt hjelper vi den andre og vi oss selv.

”Du kan aldri hjelpe noen oppover en bakke uten å komme nærmere toppen selv”, sa general Norman Schwartzkopf. Det er ganske logisk når vi ser på det sånn.

Vi skal legge en ting til i grunnholdningen vår: Gode spørsmål.

 

Hjernen vår er en svaremaskin. Den kan ikke ikke svare på de spørsmål du stiller deg. Vi ser det vi ser etter. Om du spør deg selv hva som er galt med deg, får du svar på det. Spør du deg om hva som er galt med sjefen eller kjæresten din, får du svar på det.

Spør du deg om hva som er bra med deg, får du svar på det og. Eller sjefen og kjæresten. Er du ikke enig med meg i at DEN virkeligheten er mye mer verdifullt å bygge videre på?

Jeg samler på spørsmål. Av den typen som løfter oss, får oss ut av boksen og lar oss lære. Som hjelper oss å vokse og mestre mer og mer. For eksempel:

 

Trine Åldstedt, NLP, bringe til torgs
Hva er bra med dette?

Hva er det viktigste nå?

Hva har jeg lært?

Hva skal til for at jeg kommer meg herfra til dit?

Hva kan jeg bidra med?

Hva er det jeg ikke har i livet mitt, som jeg ikke vet at jeg ønsker meg og vil ha?

 

 

 

  • På grunnutdannelsen NLP Practitioner kan du finne alle dine skatter ta dem med til torgs

Når du tar med deg punktene her inn i maskinen din. Når du gjør det og kjenner på effekten. Når du blir kjent med hvor godt det gjør, vil maskinen din påvirkes. Det går mer og mer helt automatisk sånn.

Og da skjønner du, DA er det vi møtes på torvet. Torvet i byen med de myke kantene og vennlige bygningene. Med det levende markedet hvor det er plass til deg, hvor det er spor av deg, hvor du er viktig og kan la røtter gro. Der hvor utvalget er mangfoldig og rikt, tilbyderne mange og ulike. Torvet der framtiden og det gode nuet ER.

Møtes vi der?

Liker du å bli inspirert og få tips som hjelper i hverdagen samtidig? Da passer denne for deg: Dagens tips

Artikkelen er publisert i Kamille våren 2015.

DEL om du liker. 

—————————————————————————————————————

Inspirasjon og læring er noe vi alle trenger. Livet og hverdagen krever oss. Her får du korte daglige videosnutter stappfulle av nyttig tips som vil hjelpe deg. Helt gratis.

Bloggbilde TrineTrine Åldstedt er forfatter, blogger, ildjsel, medmenneske og ekspert i coaching og NLP.

Mer info via:

Facebook – Instagram – Twitter

Få med deg boken Alt sitter i hodet

Få med deg kurs og utdanninger jeg holder

La meg guide deg til livsendring gjennom de nedlastbare lydfilene mine

Blogglistenhits

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Følg meg på sosiale medier!

Her kan du følge meg via RSS-feed, Facebook eller Twitter. Du kan også se nyttige videoer på Metaresources YouTube-kanal.

No comments yet.

Leave a Reply

------------------