Dette førte meg i kloster

15. August 2014

Klosterliv

Klosterruinene

Sjåføren ventet som avtalt på togstasjonen og jeg hoppet takknemlig inn i den avkjølte bilen. Vi har en halvtime i hverandres selskap og jeg vil være hyggelig. Jeg går i dialog. 

Og får enstavelsesgrynt til svar.

Etter fjerde forsøk gir jeg meg. Faller tilbake i setet og lar tanker og følelser flyte.

Taxien kjører gjennom frodig, gavmildt sommerlandskap. Bondegårder, avlinger, digre åpne vaiende åkrer. Sol, godt lys, masse farger.

Jeg er på vei til en opplevelse jeg har tenkt på i mange år. Jeg skal i kloster.

Helt tilbake på nitti-tallet, mens jeg bodde i Oslo, ble jeg gjort oppmerksom på at det er kloster i byen og at det er mulig å komme dit og være. Å være? Legge seg inn liksom? I isolat da eller?

Den gang tenkte jeg: hva i all verden gjør en i kloster en hel dag? For ikke å snakke om flere dager. Inni hodet mitt så jeg et sparsomt, enkelt og litt kjølig lukket rom. Med en person alene inni. Jeg så kors på veggen og kjente kjølig gulvkulde. Du vet, sånn som det er i digre steinbygninger uten sol eller lys. Det var nemlig kun et lite vindu i rommet, høyt oppe på veggen. Jeg kunne se helt tydelig hvordan noe lys slapp inn, men at det var umulig å se ut. Og jeg hørte hvor stille det var. Ingen lyder.

Grått, tomt og kjølig. Not my thing. Gud, så stusselig.

Det var da. Noe har skjedd på disse åra. Nå er både jeg og mine indre bilder annerledes. De har blitt mildere, åpnere, lysere, varmere. Mer ankret i det som foregår på innsiden kanskje. Tanken på å kunne være alene og i stillhet gjennom en dag, gjerne flere, trigger en lengsel i meg.

KirkerommetSå her er jeg. Duvende avgårde i den store bilen gjennom kaskader av farger og liv. Jeg skal på retrett. «Legge meg inn» fem dager i et katolsk nonnekloster.

Som spesielle og viktige ting oftest gjør bare vi er åpne og oppmerksomme, så var det Mariaklosteret på Tautra som fant meg. I forbifarten en sen kveld. Jeg ser sjelden TV og antakeligvis ventet jeg på nyheter, for NRK1 sto på når plutselig slående vakker natur, strålende lys og et spesielt konstruert bygg fanget oppmerksomheten min. Jeg hørte “kloster” og så tak av trebjelker med glass. Med rett utsyn til himmel. Jeg ELSKER himmel og skyer. Alltid gjort.

Og jeg så vegger av bare vinduer, med utsyn rett ut. Landskap, hav, fjell, himmel. Pust..

Det var magisk vakkert og jeg følte meg tiltrukket av det jeg så fra klosteret. Inntrykkene ble hengende med meg og når sommerferien sto for tur, søkte jeg det opp og spurte om å få komme. Jeg fikk kjapt svar om at jeg var velkommen.

Mens jeg nå kilometer for kilometer nærmer meg, er magefølelsen god. Den har kriblet lenge.

Men den sier ikke noe om at jeg straks vil stå rådløs foran en lukket dør i et åpent kloster.

 

På tur tilOver noen blogger vil jeg dele opplevelser, noen tanker og refleksjoner fra disse dagene.

Det er mye mystikk og nysgjerrighet forbundet med klosterliv og nonner. Jeg er på ingen måte talsperson for noe eller noen på Tautra, og jeg kjenner på spørsmål inni meg om det å fortelle derfra.

Er det greit at jeg deler? Er det lov? Er det uetisk?

Jeg vet ikke. Det får du som leser gjøre deg opp mening om. Dette er glimt fra min verden, der hvor jeg er i dag. Jeg deler gladelig med deg. Så får du ta med deg det du har bruk for og la resten være.

—————————————————————————————————————
Vil du ha mer læring og inspirasjon fra meg? Her får du 30 gratis videoer. En hver dag.

DEL om du liker.

Trine <3

Blogglistenhits

Oversikt over de forskjellige opplevelsene på Tautra finner du her

 

Trine Åldstedt er forfatter, blogger, ildjsel, medmenneske og ekspert i coaching og NLP.

Mer info via:

Facebook – Instagram – Twitter

Få med deg boken Alt sitter i hodet

Få med deg kurs og utdanninger jeg holder

La meg guide deg til livsendring gjennom lydfilene mine

 

 

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Følg meg på sosiale medier!

Her kan du følge meg via RSS-feed, Facebook eller Twitter. Du kan også se nyttige videoer på Metaresources YouTube-kanal.

6 Responses to “Dette førte meg i kloster”

 1. Ellen Lundqvist Says:

  Dette skal det bli spennende å følge videre!

 2. Trine Aldstedt Says:

  Takk, Ellen :) Godt å høre – og å vite at du leser.

  Klem

 3. Trine Aldstedt Says:

  Kjære Nina,
  Tusen tusen takk for at du engasjerer deg og deler. Det er godt for en skrivende å bli lest. I hvert fall er det det for meg. Og når det oppstår dialog og utveksling og, ja da kommer en dyp glede.
  Fotball-VM finalen ble en spesiell opplevelse den og, kommer en blogg om det :)
  Klem til deg Nina <3

 4. Sara Says:

  Hei Trine! Jeg har funnet ut at coaching, psykologi og selvutvikling tett og slett er min lidenskap! Får ikke nok av å lese meg opp i disse temaene :) vil gjerne bli en coach, men av den profesjonelle typen – ikke helgekurstypen, hehe. Det jeg lurer på er hvilket utdanningsløp du har vært igjennom? Så vidt jeg har forstått har du utdannet deg så høyt det går an innen coaching. :) lurer altså helt konkret på hvilke utdanning du har bak deg. Hadde satt stor pris på svar! :)

 5. Trine Aldstedt Says:

  Hei Sara,
  Så spennende valg! Det beste, spør du meg. Jeg har jobbet med mennesker i så mange år nå, og lærer og vokser som fagperson fremdeles. Virkelig spennende, givende, meningsfylt og en jobb å trives i.

  Coaching i seg selv handler om struktur, løsningsfokus, spørsmål, å bevege noe fra en nåsituasjon til et mål, og å tilføre eller endre det som trengs for at det skal skje. Og her kommer NLP inn.
  NLP er læren om hvordan kroppen og hjernen fungerer gjennom sansebruk, språk og vaner / mønster. Det vi mennesker vet og kan, er tillært, og det er måten vi koder informasjon på, og de vaner vi har trent oss til, som gjør oss til den vi er. Ingenting slår NLP i metodikk, modeller og effekt der.

  Jeg anerkjenner din beslutning om at du vil ha et profesjonelt studieforløp. For å bli en kvalifisert coach kreves prosess, erfaringsbasert læring og faglig forankring utover quickfiks eller nettbasert læring.

  Det aller beste rådet jeg kan gi deg for valg av studier for en coach profesjon er et NLP basert studieforløp, og da spesielt et som er godkjent via Norsk Bransjestandard for coaching og i Den Norske Coachforening.

  Det er flere tilbydere der, du kan sjekke ut hvilke på http://dncf.no. En av skolene er den jeg har grunnlagt og driver MetaResource. Når en skal velge studiested sånn, er det viktig å sjekke ut både studieplan, referanser, sertifiseringer og kvalifikasjoner til trener. Personlig vil jeg selvsagt påstå at MetaResource er det klart beste valget, siden vi gjennom 11 år nå har kvalitetssikret og videreutviklet våre tilbud etter det vi mener er det beste. Men det betyr ikke at alle skal gå hos oss.

  Om vi er rette sted for deg, vil du finne ut når du enten besøker oss, kommer på en temakveld, orienterer deg i våre referanser og tilbud via våre nettsider http://metaresource.no, vår YouTube kanal https://www.youtube.com/user/metaresource eller på Facebook https://www.facebook.com/pages/MetaResource/233318120044962?ref=hl

  Send meg gjerne en mail på trine@metaresource.no med ditt telefonnummer, så tar vi en prat.

  Vennlig hilsen, Trine

Trackbacks/Pingbacks

 1. Logg av nettet. Logg på livet! - Nina Hanssen - 7. August 2014

  […] En venninne som både overrasket og imponerte meg i sommer var grunder Trine Åldstedt som på finaledagen i Fotball-VM 13. juli i år reiste for å bo fem dager i et nonnekloster i Trøndelag. Hun kom tilbake med masse inspirasjon og ikke minst formidlingsglede som hun delte med oss andre da hun var tilbake. Jeg ble veldig inspirert av historien om denne erfaringen hun gjorde som jeg mener mange av oss kan lære av. http://trinealdstedt.no/2014/07/28/dette-forte-meg-i-kloster/ […]

Leave a Reply

------------------