Nonner med lyd

12. August 2014

Klosterliv

Første møte i kirkerommetJa DER er de! Inn i kirkerommet igjen sluker nonnene all min oppmerksomhet. Selv i flomlyset og naturen som trenger seg inn i rommet, domineres synssansen av disse kvinnene.

Jeg kjenner hvor spent jeg har vært på å få sett og følt dem.

De er syv. Sorte hodeklær, hvite skjortler med sort sidt midtklede over og et brunt skinnbelte i livet. Alle har langt hår som forsvinner opp i hodeplagget. Heter det hodeplagg? Noen har briller. Ei er asiatisk. Oj.

Hvem er søsteren jeg mailet med? Hun som spurte meg om hunden min er norsk stastborger siden «jeg måtte fikse pass til henne før jeg bekreftet». Jeg måtte le da. Skjønte de har humor :) Klart det er mulig de også følger med på fotball-VM!

Nonnene i kirkenNonnene holder til øverst i kirkerommet, og noen av dem beveger seg litt rundt.  De bukker mot alteret i midten når de kommer inn eller passerer det. Fokuset deres er tydelig oppe «hos seg». De sitter på en type langsgående benker plassert på hver side av rommet. Skillevegg foran og også mellom seg. Jeg teller raskt at det er ni «plasser» på hver side. De fyller opp fra nærmest alteret og nedover. Fire på ene siden, tre på den andre. Det virker som de har faste seter og system på plassene.

Lenger bak i rommet, der jeg er, er det trebenker i vanlig oppsett, med midtgang. Foran første benk er deres del adskilt med et tversadgående sort rep. Hit og ikke lenger. Vi er ikke sammen. 

Oss i kirkenJeg ser rundt meg. Det er fire utenom meg der. Sånn godt spredt og atskilt. Fire fremmede de her da. Så typisk for oss å sette seg så langt fra hverandre sånn. Ja ja.

Jeg ser de har papir i hendene og skjønner det kommer fra et lite bord rett til side for inngangen. Det ligger små hefter der. Jeg tar ett og går til en benkerad passe diskret unna de andre. Setter meg. Er. Ser.

Plutselig reiser alle seg. Og så begynner de å synge? Nonnene synger!  

? Jeg ser på arket mitt og skjønner det er Tidebønnene. De synger bønnene sine! Men det er noe litt merkelig. Teksten er på norsk og de synger på norsk, men det er tydelig gebrokkent. Ja, stemmer det, de kom jo fra USA opprinnelig.

Det er èn forsanger som synger første strofe, før de andre på samme side stemmer i. Så overtar de på andre siden og synger en strofe. Deretter bølger det annenhver fram og tilbake.

Nonner side med draktJeg henger meg opp i stemmene, flyten, lydbildet. Synger i kor i hjemmelivet mitt, er vant til sterke, rene stemmer og distinkt, klar klang. Det som utspiller seg foran meg nå, er mer bob bob.. Jeg lytter. Legger merke til en mannsstemme og? Noe mumlende synging på ham. Snur meg. Det er han mannen som står bortenfor meg. Okei, så vi kan også synge med.

I partier hører jeg det er et par som skiller seg ut med vakker klang. Hun som er forsanger spesielt. Stemmen hennes ligger som et mykt flytende, varmt bevegelig teppe under de andre.

Hvem av dem er det? Ørene mine rører seg igjen. Jakter. Lytter intenst. Leter.

Det er mye inntrykk for meg nå. Selve kirkerommet, nonnene, de andre rundt meg, han som synger, den påtrengende vakre naturen og alt lyset. Ordene og den gebrokne uttalen. Hva er det de sier? Hva er gangen i dette. Og hvem er hun med stemmen?

Det er ikke lett å se sideveis hvem som synger hva og når. På grunn av måten de står på, kan jeg verken se pusten og eller munner som beveget seg, Så jeg prøver å sammenligne klangen jeg hører med utseende. Hvem «ligner» mest på stemmen? Ja, hvem ser ut som mykt flytende og et varmt bevegelig teppe? Særlig!

Jeg vurderer et øybelikk å gå skritt til siden, sånn litt uti midtgangen vil jeg kunne se. Nei, Trine, det kan du ikke.

I mellomtiden har lydbildet, stemningen eller hva det nå er, begynt å virke. Ordene kanskje. Måten alt flyter, kort, langt, den spesielle snakkesyngingen.. Det kommer inn i meg. Og jeg kjenner et spørsmål bygger seg opp.

Er dette chanting? Blir det som en transe dette her egentlig?

Så snur den ene nonnen seg og ser på meg.

—————————————————————————————————————

Transer kan jeg mye om. Jeg har lest inn mange også. Noen får du i nettbutikken, og noen får du helt gratis. Værsågod, denne heter GAVEN.

Om du kjenner opplevelsene og erfaringene berører deg og gjør godt, er jeg takknemlig om du tipser og deler med dine venner.

Trine <3

Blogglistenhits

 

Oversikt over de forskjellige opplevelsene på Tautra finner du her

Trine Åldstedt er forfatter, blogger, ildjsel, medmenneske og ekspert i coaching og NLP.

Facebook – Instagram – Twitter

Få med deg boken Alt sitter i hodet

Få med deg kurs og utdanninger jeg holder

La meg guide deg til livsendring gjennom lydfilene mine

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Følg meg på sosiale medier!

Her kan du følge meg via RSS-feed, Facebook eller Twitter. Du kan også se nyttige videoer på Metaresources YouTube-kanal.

2 Responses to “Nonner med lyd”

 1. Stine Aaserud Says:

  Har lest de 4 klosterblogg innleggene dine! Usikker på hva det ga meg! Men tanken om to forskjellige verdener slår meg!!! Du som kommer fra en travel, nysgjerrig og pålogget hverdag! De (nonnene) som lever i en stille, rolig, avslappet, stemningsfull hverdag! Jo det gir meg en tanke om hvilken kontrastfylt verden vi lever i, og også en tanke om hvor vanvittig godt vi alle hadde hatt det av noen dager inne på et kloster, hvor vi bare får lov til å være, og ha fokus på den ene tingen, hele døgnet! Følelsen av ro og magisk stemning, slippe å være så tilgjengelig!

 2. Trine Aldstedt Says:

  Hei Stine,
  Ja, det er en viktig ting å tenke over for oss som er “utenfor klostermurer”. og det er også en av tingene jeg har tatt med meg fra de fem dagene. Fokus, pust og ro. Å koble av og være mindre tilgjengelig i bolker. Det er jo mulig det, selv uten å være borte i fem dager.
  Takk for at du deler dine tanker. Du er med i trekningen selvsagt, jeg håper du vinner :D
  God påske til deg <3

Leave a Reply

------------------