Skifter karakter foran andre

29. December 2011

TrineLive

Jeg er en kvinne på 34 år som er gift med en kjærlig og flott mann. Vi har to små barn og et veldig godt liv sammen. Når vi to er alene koser vi oss alltid og han er verdens søteste mot meg. Han er raus med komplimenter og klemmer – og vi ler mye. Det som er problemet er at han svært ofte endrer seg når andre er til stede. Da kan han finne på å rakke ned på meg foran dem, pirke i detaljer og snakke om feil jeg har gjort eller ting jeg ikke har fått til. Jeg merker at andre rundt oss også synes at dette er ubehagelig – og noen ganger prøver folk å støtte meg eller glatte over det han sier, men da utbroderer han gjerne enda mer. Jeg tror nok det kommer av at han er usikker i sosiale sammenhenger, og at han gjør det i et forsøk på å hevde seg selv, men jeg blir veldig lei meg av det. Jeg har ofte tatt det opp i etterkant, og da er han en angrende synder som lover aldri å oppføre seg slik igjen. Men neste gang er det glemt og det samme skjer på nytt. Det skal sies at vår omgang med andre par har gått drastisk ned de siste årene. Når jeg tenker tilbake var det bare helt i begynnelsen av forholdet at både han og jeg slappet helt av i settinger med andre par. Jeg kjenner at jeg vegrer meg for å finne på sosiale ting av frykt for at det skal oppstå ubehagelige situasjoner. Har dere noen gode råd? Jeg har som sagt snakket med han om dette flere ganger – uten at det blir noe bedre av den grunn.
Hilsen Marte
Hei Marte,

Det eneste vi har råderett over og kan styre eller endre, er oss selv og våre egne handlinger. Det viser seg også i omstendighetene og situasjonene du beskriver: du har ofte tatt det opp i etterkant, venner har til og med reagert i øyeblikket, men han fortsetter.

Derfor er muligheten du har til å få bevegelse og endring i situasjonen å rette fokus inn mot deg selv og din rolle. Hva kan du gjøre annerledes? Både der og da, i forkant og etterpå? Hvordan kan du reagere på annet vis? Hva kan du si eller gjøre på forhånd? Hva kan du svare eller ikke svare med når det skjer? Hvilke alternative responser finnes i etterkant?

Og utfallet av dette? Fordi vi mennesker handler i respons og utveksling med hverandre, er vi med og styrer relasjoner og situasjoner gjennom våre bidrag og tilsvar. Så gjennom å endre deg selv, endres både det som skjer og andres reaksjon. De kan ikke annet. Så sett fra denne vinkelen kan vi altså endre andre, bare vi tar oss bryet med å gjøre jobben selv først.

Så spørsmålet til deg blir nå: hvilke alternativer og valgmuligheter har du? Det finnes garantert flere enn du tror! Begynn å leke med tanken og sett deg opp en liste over de alternativene du kan tenke deg. For eksempel: Le av hans utsagn, skifte tema, svare med samme mynt, snu ryggen til og starte en annen samtale med en annen, gå bort fra situasjonen et øyeblikk, adressere det direkte osv..

Nå sier du kanskje: ”men jeg blir lei meg av dette her, hvordan kan jeg reagere på annen måte, som for eksempel å le?”  Adferd følger tanke og øvelse gjør mester. Jo grundigere du tenker over dette og velger deg en reaksjon du vil prøve ut, ja kanskje til og med øver deg foran speilet, jo mer naturlig og lett vil responsen din være i øyeblikket. Husk også at ingen kan få deg til å føle deg noe som helst med mindre du lar dem. Det er du som styrer ditt sinn og dermed dine reaksjoner.

Marte, grip denne unike muligheten til å utvikle både deg selv og dermed ham og til slutt vennesituasjonen. Jo mer du gleder deg til å ta fatt, jo raskere kommer endringen.

Lykke til!

 

Fra Kamilles ekspertpanel

Trine Åldstedt har inngått i Kamilles ekspertpanel siden vår 2010. Sammen med en psykolog, prest og lege gir hun råd, tips og motivasjon til lesere. Les mer i Kamille.

Følg Coachingeksperten Trine Åldtstedt på Facebook!

Følg Trine Åldstedt på Twitter

Få med deg boken Alt sitter i hodet

, , , , , ,

Følg meg på sosiale medier!

Her kan du følge meg via RSS-feed, Facebook eller Twitter. Du kan også se nyttige videoer på Metaresources YouTube-kanal.

No comments yet.

Leave a Reply

------------------